ÎNTÂLNIRI CU PANAIT ISTRATI

A.M DE JONG

Întâlniri cu Panait Istrati surprinde prietenia dintre autorul român Panait Istrati și autorul neerlandez A.M. De Jong, o poveste de amiciție care trece prin multe încercări pe parcursul mai multor ani. Antologia de texte este bazată pe amintirile lui De Jong legate de România interbelică (încă distrusă din multe puncte de vedere nu doar de Primul Război Mondial ci și de instabilitatea politică din timpul regelui Ferdinand I dar și de dezinteresul autorităților față de țară) și de Panait Istrati pe care-l întâlnește din nou într-una dintre vizitele sale în România. Cei doi s-au întâlnit prima dată în anul 1927 în Țările de Jos într-o vizită a lui Istrati la De Jong acasă.

A.M. De Jong începe prin a povesti despre Bucureștiul interbelic, dar cel mai mult se axează pe aspectul orașului Brăila, orașul natal al lui Istrati. Acesta îl descrie ca fiind un oraș în care poți regăsi numeroase case boierești, dar în vecinătate să se afle case care abia mai stau în picioare. Aceasta era Brăila lui Istrati, cu un aspect antitetic la fel ca și personalitatea lui. De Jong creionează frumos și blând imaginea României din acea perioadă. Întâlnirile sale cu Panait Istrati sunt descrise în mod intim cititorului, iar atenția este îndreptată către tot ce spune Istrati sau modul în care se mișcă și gesticulează. Este evident că pentru De Jong Panait Istrati era mai mult decât fascinant.

Totuși, ceea ce i-a legat ca și prieteni a fost literatura. De Jong a recunoscut talentul lui Istrati și l-a susținut pe parcursul carierei sale de scriitor. Istrati era admirat pentru scrierea sa în Franța atunci când s-au întâlnit prima dată, treptat operele sale au reușit să aducă un suflu nou literaturii europene. Cu ajutorul lui De Jong, opera lui Istrati a ajuns în Țările de Jos. Pasiunea lor pentru frumos și literatură i-a ajutat să uite de diferențele dintre ei. De Jong era un om mult mai calm, deloc expansiv și imprevizibil pe când, descrierea lui Istrati de către De Jong subliniază aceste aspecte în comportamentul bunului său prieten, precum una din multele vizite neașteptate ale lui Istrati în Țările de Jos pentru a-și vedea prietenul. Această vizită a venit ca o surpriză pentru De Jong, Istrati pur și simplu a anunțat rapid ca va veni să-l vadă la el acasă deoarece ‘era în trecere’ și nu putea rata ocazia. Astfel de momente de spontaneitate sunt caracteristice lui Istrati și sunt redate cu umor de De Jong.

Amintirile autorului neerlandez sunt scrise într-o manieră simplă și captivantă astfel că lectura nu devine greoaie sau plictisitoare. De Jong reușește în aceste memorii să capteze atenția, prin modul asumat și frumos prin care își așază cuvintele pe pagină astfel încât și cititorul se poate declara părtaș la prietenia lor.

Text de Sorana Dumitrescu

Autor: A.M De Jong

Titlu: Întâlniri cu Panait Istrati (RO)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editura: Istros

Anul apariției: 2019 (RO)