NUNTĂ LA MALUL MĂRII

ABDELKADER BENALI

Abdelkader Benali este un scriitor și prezentator tv marocano-neerlandez. Benali scrie romane și piese de teatru, dar şi recenzii și articole. Pentru romanul său de debut, Nuntă la malul mării, a fost nominalizat în 1997 pentru premiul Libris, câștigat în 2003 cu cel de-al doilea roman, De langverwachte.

Nuntă la malul mării este o carte despre diferența dintre generații, precum și cea dintre cultura marocană şi cea neerlandeză, despre descoperirea originilor şi despre răzbunare. Este dominată de umor negru, dar şi de flashback-uri care ajută cititorul să cunoască mai bine personajele. Personajul principal, Lamarat Minar, vine în ţara în care s-a născut, împreună cu părinții săi, deoarece sora acestuia se va căsători cu unchiul lor, Mosa. Atunci încep aventurile lui Lamarat. Trebuie să îl caute pe Mosa, căruia îi place viaţa, femeile şi… berea. În timp ce îl caută, Lamarat descoperă ţara în care s-au îndrăgostit părinții lui. Halid Hârbul Şoselelor este un personaj simbolic cu un rol foarte important pe care cititorii trebuie să îl descopere pe parcursul întregii cărţi. Un alt subiect al cărţii îl reprezintă teama Rebekkăi, sora lui Lamarat. Aceasta simte că este prea tânără pentru căsătorie. O roagă pe mama ei să o ajute, căci Rebekka are nevoie de câteva sfaturi. Mama acesteia înțelege situația şi astfel se conturează o frumoasă relaţie mamă-fiică. Lamarat îl găseşte pe unchi cu ajutorul lui Halid, în Melilla într-un bordel numit „Lolita”, în braţele damei lui favorite. Cei doi ajung la timp înapoi pentru nuntă, dar prea târziu pentru iertarea Rebekkăi.

Pregăteşte-te pentru aventuri în Maroc, pentru descoperirea identității lui Lamarat şi pentru povestiri nu mereu cronologice despre celelalte personaje, toate încheiate cu răzbunarea miresei îndurerate.

Text de Petruța Marin

Autor: Abdelkader Benali

Titlu: Nuntă la malul mării (RO), Bruiloft aan zee (NL)

Traducere: Valentina Țirlea

Editură: Curtea Veche (RO), De Arbeiderspers (NL)

Anul apariției: 2011 (RO), 1996 (NL)