DOMNUL ȘI CÂINELE

ADRIAAN VAN DIS

Adriaan van Dis este un scriitor neerlandez, cunoscut și în sfera jurnalismului și a televiziunii. Născut în 1946, acesta face parte dintr-o familie numeroasă cu rădăcini indoneziene, marcată de război. Prima sa lucrare, Nathan Sid, publicată în 1993, îi pavează drumul spre succes internațional, iar următoarele îl asigură; Indische Duinen, Dubbelliefde sau Ik kom terug sunt doar câteva dintre cele mai populare romane ale sale, răsfoite de mii de cititori. Adriaan se bucură de atenția crescândă a publicului român cu romanul Domnul și câinele, o poveste impresionantă despre viață, iubire și descoperirea propriei identități.

Domnul Mulder nu duce o viață prea palpitantă. Chinuit de inimă și amenințat de Alzheimer, își petrece serile străbătând aceleași străduțe pariziene, trăind detașat de restul oamenilor dintr-o moștenire uriașă. Un tragic incendiu dintr-un cartier limitrof îi dă însă viața peste cap. Un câine prietenos sare de la fereastra blocului în flăcări și direct în brațele lui Mulder, care este nevoit să îl ia sub protecția lui până ce stăpânul apare. În tot acest timp, câinele devine un partener de nădejde pentru bărbat, conducându-l pas cu pas în lumea imigranților ilegali. Mulder o cunoaște pe Fanta, se luptă cu Triplu X, face afaceri cu mafia albaneză și se îndrăgostește de Sri, femeia care îi dovedește că imigranții nu sunt atât de răi pe cât și-i imagina.

Romanul este combinația perfectă de umor și tragic, urmărind atât încercările care apar odată ce devii stăpân de câine, cât și dramele imigranților, care trăiesc în blocuri dărăpănate la periferiile orașului, abia reușind să-și găsească de muncă, dominați de mizerie și brutalitate, forțați de marginalizare să protesteze și să vandalizeze. Descoperind greutățile acestora, Mulder se descoperă pe sine sub îndrumarea lui Le Chien și învață cu adevărat să trăiască.

Text de Raluca Miloș

Autor: Adriaan van Dis

Titlu: Domnul și câinele (RO), De wandelaar (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editură: Univers (RO), Atlas-Contact (NL)

Anul apariției: 2019 (RO), 2007 (NL