COLIVIA DE AUR

ANNA CASTAGNOLI & CARLL CNEUT

Anna Castagnoli, autoare și ilustratoare de origine italiană, s-a născut în 1971 la Versailles și și-a petrecut copilăria călătorind prin Franța, Statele Unite și Italia. Pasionată de literatură, istoria artei și psihanaliză, a descoperit în cărțile ilustrate un univers care să îmbine tot ceea ce iubește. Pe lângă diverse cărți ilustrate apărute în Italia, Franța, Spania și Belgia, scriitoarea publică în 2011 Super 8, un’autobiografia infantile, în care își amintește cu drag de copilărie, iar în 2017 Il manuale dell’illustratore, un ghid complet pentru viitorii ilustratori. Pentru Colivia de aur colaborează cu Carll Cneut, unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori flamanzi, premiat în repetate rânduri. Acesta reușește să transpună cuvintele în imagini într-un mod unic, jucându-se cu imaginația și atenția cititorilor, oferindu-le acestora o nouă perspectivă asupra poveștii.

Colivia de aur spune povestea unei prințese care are tot ce își dorește, de la nenumărate pălării și perechi de pantofi, până la o mulțime de păsări, toate special alese pe placul ei, aduse din toate colțurile lumii. Cu toate acestea, Valentina nu este mulțumită, mai are o cerință: să-i fie găsită o pasăre cu care să poată vorbi, iar servitorului care eșuează îi va fi tăiat capul. După căutări îndelungate, papagali vorbăreți și o mulțime de capete tăiate, un servitor isteț pare să găsească o soluție. Oare îi va satisface acesta așteptările prințesei sângeroase?

O poveste care scoate la suprafață efectele bogăției, materialismului și lăcomiei, punând accent pe importanța răbdării, dar care poate fi văzută și ca un portret al unui copil lipsit de atenția și grija părinților, singur, fără prieteni cu care să poată vorbi. Frumusețea acestei cărți constă atât în multiplele interpretări, cât și în ilustrațiile lui Carll Cneut care redau în contraste de verde și galben impresionanta colecție de păsări a prințesei.

Text de Cristiana Pană

Autor: Anna Castagnoli & Carll Cneut

Titlu: Colivia de aur sau Adevărata Poveste a Prințesei Sângeroase (RO), Gouden Kooi of het waargebeurde verhaal van de bloedprinses (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editură: Signatura (RO), De Eenhoorn (NL)

Anul apariției: 2019 (RO), 2014 (NL)