JURNALUL ANNEI FRANK

ANNE FRANK

Jurnalul Annei Frank este o operă de căpătâi, un prim pas în înțelegerea cu adevărat a efectelor Holocaustului asupra victimelor sale. Denumit inițial Anexa secretă, textul aparține Annei Frank, o tânără de origine evreiască considerată ”Simbolul Țărilor de Jos”. Născută în Frankfurt, în anul 1929, fiică a lui Otto Frank (german) și Edith Frank (de origine neerlandeză), Anne a emigrat alături de familia sa în Țările de Jos încă de la vârsta de 4 ani, atunci când partidul nazist a venit la putere în Germania. Având pe fundal peisajul pitoresc neerlandez, aceasta a dus o copilărie obișnuită, atât ea, cât și sora ei, Margot, beneficiind de educație de tip Montessori și fiind înconjurate de cărți și iubirea pentru lectură a oamenilor din jurul lor.

Lucrurile au început să se înrăutățească în 1940, odată ce Germania a ocupat Țările de Jos. Doi ani mai târziu, la puțin timp după ce-a de-a treisprezecea zi de naștere a lui Anne, cu ocazia căreia a primit cadou celebra carte pentru autografe ce i-a servit drept jurnal, familia Frank a fost nevoită să se ascundă alături de alte persoane cunoscute. De-aici înainte, totul poate fi văzut din perspectiva lui Anne, redată în paginile cărții.

Cu o scriitură pe atât de accesibilă pe cât de greu de digerat e subiectul, Jurnalul Annei Frank se întinde pe perioada 1942-1944 și cuprinde evenimente de dinaintea retragerii familiei Frank în anexă și până la arestarea acestora. Astfel, cititorul are ocazia de a experimenta alături de Anne declinul evreilor în societate: observă cum aceștia sunt mai întâi priviți chiorâș, apoi însemnați cu stele, apoi alungați, iar cei ce reușesc să se ascundă suferă un al doilea nivel de declin. Toate astea, asezonate cu inocența și cunoașterea de sine tipică vârstei, relații tensionate cu părinții, iubiri adolescentine și visuri mari.

(Opera poate fi citită atât în forma originală, cât și într-o adaptare grafică realizată de Ari Folman și David Polonski)

Text de Lucia-Alexandra Brînaru-Mitrofan

Autor: Anne Frank

Titlu: Jurnalul Annei Frank – 12 iunie 1942 – 1 august 1944. Versiunea definitivă  (RO), Het achterhuis (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Humanitas (RO), Bert Bakker (NL)

Anul apariției: 2011 (RO), 1947/1991 (NL)