LAMPIȚA ȘI BĂIATUL-SIRENĂ

ANNET SCHAAP

Annet Schaap și-a dorit dintotdeauna să devină ilustratoare, scriitoare sau exploratoare și a reușit să trăiască toate aceste experiențe. După ce a urmat cursurile a două școli de artă, din 1991 până azi a ilustrat mai bine de două sute de cărți. Debutul ei literar a reprezentat o adevărată surpriză în Țările de Jos și a fost declarat una dintre cele mai bune cărți ale anului. Lămpița si băiatul-sirenă a câștigat cele mai importante premii literare în Țările de Jos și a devenit bestseller internațional.

Lămpița locuia împreună cu tatăl ei în casa de lângă farul orașului, bărbatul fiind paznicul farului. După ce mama fetei moare, tatăl își îneacă amarul în băutură. Având probleme cu alcoolul și un picior de lemn, nu mai poate să aibă grijă de far așa cum trebuie lasă această responsabilitate pe umerii fetiței. Într-o seară începe o furtună îngrozitoare, iar fata își dă seama că nu a cumpărat chibrituri. Deși încearcă să-și repare greșeala, este prea târziu, pentru că o navă se lovește de stânci. Stricăciunile sunt destul de mari și trebuie suportate de paznicul farului, dar acesta nu are cum să plătească. Drept pedeapsă, tatăl este sechestrat în turn, iar Lămpița este trimisă la casa Amiralului și obligată să muncească acolo timp de 7 ani pentru a putea plăti o parte din datorie.

Din momentul în care fetița ajunge la casa Amiralului, unde se spune ca ar trăi un așa zis “monstru”, totul se schimbă. Monstrul este de fapt un băiat nevinovat, etichetat greșit de ceilalți din cauza felului în care arată.

Deși Lămpița și băiatul-sirenă este considerată o carte pentru copii, aceasta poate fi citită la fel de ușor și de către adulți. E o poveste despre încredere, prietenie și curajul de a-ți depăși fricile.

Povestea celor doi ne arată cât de puternică poate fi o prietenie când ai sufletul deschis și când îl accepți pe cel de lângă tine fără prejudecăți. Văzut de ceilalți drept un monstru fioros, Eduard, băiatul-sirenă, redevine în ochii Lămpiței un simplu copil care încerca să facă față traumelor trăite. Acordându-și reciproc atenție, respect și grijă, prietenia lor înflorește. Învață împreună să se vindece și să-și depășească temerile, trăind experiențe unice care îi fac mai puternici. Cum vor reuși cei doi să facă toate aceste lucruri, cât și motivul pentru care Eduard are caracteristici supranaturale, e puteți afla dacă citiți cartea

Text de Alexandra Anghel și Ramona Dobre

Autor: Annet Schaap

Titlu: Lampița și băiatul-sirenă (RO), Lampje (NL)

Traducere: Irina Anton

Editură: Pandora (RO), Querido (NL)

Anul apariției: 2021 (RO), 2017 (NL)