ISTORIA CALVITIEI MELE

ARNON GRUNBERG

Istoria calviției mele este așa cum sună: ironic, scandalos, absurd, de un umor negru folosit cu naturalețe; un roman care îți pune în față, cu toate astea, un personaj şi o tematică neașteptat de profunde. Scris de bine cunoscutul Arnon Grunberg, romanul a fost publicat sub pseudonimul Marek Van der Jagt – numele personajului principal. Cumva, Marek Van der Jagt (autorul) s-a separat de Grunberg, a devenit întruparea romanului său şi a pătruns prin viața pe care o trăia societatea neerlandeză în anul 2000 fără efort, abia un an mai târziu fiind elucidată subita lui apariție. Într-atât de diferiți erau, atunci, Grunberg și Van der Jagt, încât cel din urmă i-a oferit creatorului său posibilitatea de a scrie un roman cu o libertate și dezinvoltură pe care nu le mai avusese în trecut și să câștige astfel pentru a doua oară premiul pentru cel mai bun debut.

Marek Van der Jagt (personajul) e student la filosofie, poet fără viitor, un narator ce povestește fragmentat şi prezentul şi trecutul său și al familiei sale. Momentul marcant ce leagă trecutul de prezent este, însă, moartea mamei sale. Având o mama excentrică, ce ducea o viață marcată de o aparentă libertate: fie sexuală, fie față de responsabilitățile vieții, însă suferind de tulburări psihice, Marek devine un personaj secundar în viața familiei sale, o recuzită în jurul existenței mamei şi a fraților săi mai apreciați de aceasta. Marek cel din trecut narat de cel din prezent e un tânăr în căutarea amour fou-ului, a idealurilor nerealiste, marcat de experiențe sexuale eșuate și de faptul că este posesorul unui penis minuscul.

Istoria calviției mele e un roman al obsesiei, al absurdități fixațiilor, al încercării limitelor a ceea ce era acceptat de lumea literară, un roman ce tratează subiecte precum tulburările psihice, viața de familie toxică şi obsedată de aparență, gen, sex. E un roman care, în absurditatea lui, pare a fi o mărturie autentică a unui tânăr complexat, care nu își poate procesa în mod conștient traumele și existența.

Text de Adina Olteanu

Autor: Arnon Grunberg

Titlu: Istoria calviției mele (RO), De geschiedenis van mijn kaalheid (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Humanitas (RO), De Geus (NL)

Anul apariției: 2007 (RO), 2000 (NL)