NESUFERITELE ZILE DE LUNI

ARNON GRUNBERG

Arnon Grunberg locuiește la New York și este un cunoscut scriitor și jurnalist neerlandez. Născut în anul 1971, a debutat la vârsta de 23 de ani cu romanul Nesuferitele zile de luni pentru care a primit premiul acordat pentru cel mai bun debut în proză din spațiul de limba neerlandeză. Din 1997 a publicat numeroase romane apreciate de critici și de public, atât sub nume propriu cât și sub pseudonimul Marek van der Jagt. Romanele sale sunt traduse în douăzeci și două de limbi și publicate în peste treizeci și cinci de țări.

În romanul Nesuferitele zile de luni, cu o puternică nuanță psihologică, principalele teme sunt: singurătatea, relația familială, prostituția și existența umană. Este povestea ironică și în același timp emoționantă și melancolică a tânărului Arnon, un adolescent sensibil, care încearcă să scape de plictiseală și de angoasele unei existente monotone și cenușii, asemănate cu diminețile mohorâte ale zilelor de luni. Pentru a-și găsi un echilibru interior încearcă să spargă tiparele cotidianului în care îl îngrădește societatea. Arnon uimește prin alegerea unei vieți nocturne dusă la extreme, în lumea colorată a cluburilor de noapte, a barurilor și a prostituției.

Prima parte a cărții prezintă secvențe din viața de licean, nefericită din cauza traiului problematic alături de un tată alcoolic și o mama nu tocmai calmă, ceea ce îi induce un comportament care îl face să fie considerat un element asocial și să fie exmatriculat la vârsta de șaptesprezece ani. A doua parte a cărții poate fi interpretată ca o căutare a iubirii pierdute, fosta colegă de liceu, Rosie. Arnon trăiește diverse experiențe cu o gamă largă de prostituate: mai mult sau mai puțin experimentate; mai grase sau mai slabe; mai urâte sau mai frumoase. Personajului principal i se poate atribui sintagma de lup singuratic. Deși îi place să poarte discuții nesfâșrite cu străinii din baruri și cu prostituatele, în final sentimentul de singurătate îl copleșește. Ironia și cinismul prezente în limbajul său sunt doar un strat superficial menit să-i acopere durerea sufletească.

Oare Arnon va reuși să depășească această criză emoțională și să descopere plăcerea de a trăi?

Text de Irina Trică

Autor: Arnon Grunberg

Titlu: Nesuferitele zile de luni (RO), Blauwe maandagen (NL)

Traducere: Anda Dragomir

Editură: Humanitas (RO), Nijgh & van Ditmar (NL)

Anul apariției: 2008 (RO), 1994 (NL)