PIERDUTUL PARADIS

CEES NOOTEBOOM

Cees Nooteboom este un prozator, poet, dramaturg si jurnalist neerlandez. S-a născut în 1933, la Haga. Romanul sau de debut, Philip si ceilalti (Philip en de anderen), publicat in anul 1955, reprezintă o reflectare literară a experiențelor trăite de acesta în timpul unei călătorii prin Europa, urmat, in 1963, de Cavalerul e mort (De ridder is gestorven). In 1956 publica primul sau volum de poezie, Morții își caută o casa (De doden zoeken een huis), și își începe activitatea de jurnalist. De asemenea, una dintre cele mai importante cărți este publicată în anul 2004, Paradisul pierdut (Paradijs verloren).

Paradisul pierdut este un roman în care realitatea se îmbină cu literatura. Opera literară prezintă o poveste despre iubire și, totodată, despre regăsire. Această carte evidențiază multe dintre cele mai cunoscute și utilizate teme, precum dragostea, călătoria, evoluția, dar și prietenia.

Personajul principal, Alma, decide să părăsească patria ei, Brazilia. Această fată este în căutarea unei vieți mai bune și pline de aventuri. Așadar, ajunge cu prietena ei în Australia. După multe relații si eșuate și situații nesatisfăcătoare, se hotărăște, la îndemnul prietenei sale, să meargă la Perth și să lucreze pentru un festival dedicat lui John Milton. Acolo, lucrurile iau o întorsătură semnificativă, iar viața Almei se schimbă. Criticul literar Erik Zondag se îndrăgostește de Alma, dar paradisul construit in jurul acestei fete se destramă odată cu fuga ei. Mai târziu, destinul ii va aduce pe cei doi încă o dată împreună, iar lucruri de neimaginat se vor întâmpla.

Text de Denisa Caravețeanu

Autor: Cees Nooteboom

Titlu: Pierdutul paradis (RO), Paradijs verloren (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Humanitas (RO), De Bezige Bij (NL)

Anul apariției: 2011 (RO), 1970 (NL)