URMĂTOAREA POVESTE

CEES NOOTEBOOM

Multipremiat și călător, pasionat de cultură, dar și de partea practică a lucrurilor, Cees Nooteboom reprezintă unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai Țărilor de Jos. Astfel, atât pasiunea pentru înțelegerea lumii, cât și firea pragmatică de jurnalist l-au ajutat să îmbine realitatea și fantasticul în scrierile sale. De-a lungul carierei sale literare, acesta a scris romane și poezii prin care a explorat emoțiile și culturile având un fir narativ haotic, aproape ca o lume onirică.

Următoarea poveste nu face excepție de la regulă. Naratorul, un latinist în vârstă, adoarme în camera din apartamentul dragei sale patrii și se trezește într-o cameră de hotel, din Lisabona tinereții sale. Călătorind pe străzile portugheze, acesta încearcă să-și explice întoarcerea în trecut printr-o fină analiză a inconștientului său tulburat de principalele teme ale lui Nooteboom: mitologia și filosofia alături de o iubire haotică. Adoptarea unui ton comic în anumite fragmente se împletește cu maniera reflexivă a naratorului, creând astfel o atmosferă magică. Referințele culturale elidează timpul, protagonistul putând fi analizat în mai multe decoruri (de exemplu, psihologic). Astfel, complexitatea personajului este în armonie cu povestirea acțiunii într-un fel simplu și concis. Totuși, întrebarea rămâne: este naratorul un călător în timp sau doar navighează pe râuri spre eternitate?

Cu siguranță este o carte potrivită pentru cei ce caută reinterpretări ale miturilor sau pentru cei ce-și doresc o lectură antrenantă, dar care să-i facă să reflecteze asupra vieții.

Text de Andra Andreescu

Autor: Cees Nooteboom

Titlu: Următoarea poveste (RO), Het volgende verhaal (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Univers (RO), De Bezige Bij (NL)

Anul apariției: 2004 (RO), 1991 (NL)