ZIUA MORȚILOR

CEES NOOTEBOOM

Cees Nooteboom este un prozator, poet și jurnalist neerlandez. După atenția primită de romanul său Rituelen (1980), care a primit premiul Pegasus, acesta a fost primul dintre romanele sale care a fost tradus în limba engleză. Nooteboom a câștigat numeroase premii literare și a fost candidat la Premiul Nobel pentru literatură.

Ziua Morților este o sărbătoare catolică, sărbătorită pe 2 noiembrie, când oamenii se roagă pentru sufletele din purgatoriu. Totuși, romanul Ziua Morților este un text bogat, care depășește semnificația imediată a titlului. Este o carte despre arta și despre filosofie, îmbrăcate în povestea unui cameraman și regizor neerlandez de documentare, pe numele său Arthur Daane, care și-a pierdut soția și fiul și ajunge într-un purgatoriu similar cu cel evocat de titlu. Arthur Daane locuiește în Berlinul de după Al Doilea Război Mondial, un oraș care încă se recuperează după trecutul sau, precum face si Arthur. Accepta joburi de regizat sau filmat ori de cate ori are nevoie de bani sau când i se oferă ceva interesant. În același timp, lucrează la propriul documentar.

Alături de oamenii din jurul lui se angajează in diferite discuții, e adus cu picioarele pe pământ, se îndrăgostește, dar Ziua Morților nu este o poveste de dragoste. Prieteniile lui Arthur sunt cele care ii vor oferi ajutorul și sprijinul de care are nevoie. Cu toate acestea, sufletele acestea, adică personajele, rămân rătăcite, neavând o directie clară. Narațiunea este adesea întreruptă de voci ce comentează evenimentele din acest roman. Ziua Morților e o carte care merită citită mai ales pentru energia personajelor, discuțiile filozofice și meditația asupra istoriei.

Text de Alin Darău

Autor: Cees Nooteboom

Titlu: Ziua morților (RO), Allerzielen (NL)

Traducere: Luminița Bobu

Editură: Univers (RO), De Bezige Bij (NL)

Anul apariției: 2015 (RO), 1998 (NL)