LEGILE

CONNIE PALMEN

Connie Palmen, născută în 1955 la Sint Odiliënberg, Țările de Jos, este o scriitoare și filosoafă de limbă neerlandeză. Studiază literatură și filosofie la Universitatea din Amsterdam, iar în 1991 debutează cu romanul De wetten (Legile). În 1992 este votat cel mai bun roman al anului. Publică multe alte titluri și rămâne în memoria cititorilor drept o scriitoare ce îmbină perfect scriitura contemporană și filosofia.

În prim-planul romanului Legile se află Marie Denier, o tânăra dintr-un sat din Țările de Jos care este studentă la litere în Amsterdam. Povestea începe într-un mic anticariat de pe străzile cartierului De Pijp unde ea lucra. Acolo cunoaște un astrolog care avea să-i schimbe concepțiile despre viață. Însă acesta nu este singurul bărbat care va face asta, cartea prezentându-ne relațiile ei cu alți șase bărbați, porecliți sugestiv: Epilepticul, Filosoful, Preotul, Fizicianul, Artistul și Psihiatrul. Toți o conduc într-o călătorie în jurul legilor care le guvernează existența. Fiind povestit din perspectiva tinerei protagoniste, romanul ne permite să plonjăm în marea de sentimente și trăiri pe care aceasta le trăiește și astfel să avem o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă cu adevărat analiză filosofică. Ultimul capitol (Psihiatrul) este de fapt un monolog în care scriitoarea mulțumește cititorul că a ascultat-o și aduce paranteze întregii cărți.

Legile este un bildungsroman ce pune accent pe transformare, descoperirea de sine și diferențele dintre bărbați și femei prin ochii unei tinere. Este un roman al experienței prin subiectivitatea relatării și a introspecției.

Marie spune că „Femeile n-ar trebui să se ocupe de lucrurile la care se pricep bărbații”, însă doar citind cartea poți interpreta în modul dorit de scriitoare această frază mai mult decât ironică.

Text de Adrian Racheru

Autor: Connie Palmen

Titlu: Legile (RO), De wetten (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editura: Univers (RO), Prometheus (NL)

Anul apariției: 2004 (RO), 1991 (NL)