CABALISTUL

GEERT KIMPEN

Geert Kimpen, născut în 1965, în Belgia, dar relocat în Olanda în 1990, este autor de piese de teatru și cabaret, dar și scenarist pentru televiziune. Pasionat de ezoterism și Cabala a semnat articole pentru o revistă de profil. În anul 2006 publică primul său roman, De Kabbalist (Cabalistul), bazat pe întâmplările reale din viața lui Hyim Vital, un rabin înzestrat al veacului al XVI-lea.

Romanul urmărește viața tânărului Hayim, de la începutul studiului Cabalei, îndrumat de mai marii maeștri din Țefat ai acesteia, la dorința de a scrie propria sa carte, un fel de Cabala, dar pe înțelesul tuturor, până în momentul în care acesta reușește să atingă pragul suprem al cunoașterii și să își finalizeze și publice cartea.

“Întotdeauna mă vei găsi în cuvintele tale”…aceasta pare să fie filosofia scrierii cărții mult dorite de Hayim, de a releva lumii chestiuni ascunse despre Cunoaștere, despre înțelepciunea Cabalei, care nu fuseseră predate generațiilor anterioare. Această dorință s-a concretizat odată cu conștientizarea puterii interioare de a materializa scrierea cărții. Însă, drumul spre această conștientizare a fost presărat cu îndoieli, temeri, furie, minciuni, limitări, patimă, dar și cu iubire, loialitate, sacrificiu. Credința lui în înțelepciunea Cabalei a făcut ca toate aceste trăiri să fie aduse la suprafață pentru a putea fi combătute, ca în final să ajungă la puritatea sufletului.

Un roman în care autorul creează o lume aproape reală, care a fost cândva reală și care ar putea fi reală.

Text de Maria Ciovică

Titlu: Cabalistul (RO), De kabbalist (NL)

Traducere: Valentina Tirlea

Editura: Humanitas (RO), London Books (NL)

Anul apariției: 2010 (RO), 2006 (NL)