JURNAL DE RĂZBOI 1940-1945

HANNY MICHAELIS

Jurnal de Război 1940-1945 de Hanny Michaelis adună laolaltă însemnările făcute de poeta cu origini evreiești din Țările de Jos de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial în numeroase caiete ascunse de potențiali curioși, pe foi separate de blocnotes și în scrisori adresate persoanelor care îi ofereau speranța necesară trecerii peste aceste vremuri tulburi.

Încă de la începutul jurnalului, prezența războiului în viața lui Hanny se face puternic simțită, descrierile despre viața de elevă la un liceu de limbi clasice din Amsterdam fiind constant întreruptă de alarme antiaeriene, bombe „încăpățânate”, și razii ale naziștilor. Jurnalul prezintă treptat cum viața de adolescentă obișnuită a poetei, îndrăgostită de colegi cărora se crede superioară și de profesori care o flatează și rușinează, se schimbă într-o alertă constantă, fiind separată de părinți și forțată să trăiască clandestin, sub alte identități, la  diferite familii protestante, îndeplinind rolul de „fată în casă”. Acest șoc cultural stârnește contradicții puternice și dă naștere îndoielilor despre ce poate, mai exact, să facă cu viața ei într-un astfel de context.

Întregul jurnal reprezintă confesiunile lui Hanny Michaelis în legătură cu toate evenimentele ce se succed și se întrerup reciproc; de la monotonia vieții de liceu, la disperarea cauzată de neîncetatele raiduri aeriene și micile victorii împotriva profesorului de greacă simpatizant al naziștilor, întrețesute fiind de descrieri detaliate ale peisajelor odată familiare, acum pătate de trauma războiului.

Text de Drăghici Gabriel

Autor: Hanny Michaelis

Titlu: Jurnal de Război 1940-1945 (RO), Oorlogsdagboek (NL)

Traducere: Oana Marin

Editură: Prestige (RO), Uitgeverij Van Oorschot (NL)

Anul apariției: 2022 (RO), 2019 (NL)