ATENTATUL

HARRY MULISCH

Harry Mulisch (1927-2010) este un scriitor neerlandez, născut în Amsterdam. Este considerat unul dintre cei „Trei Mari” scriitori ai literaturii neerlandeze postbelice, alături de Willem Frederik Hermans și Gerard Reve. Considerat un potențial candidat pentru premiul Nobel, Mulisch dezvoltă diverse teme precum romane, nuvele, poezii și autobiografii. În multe lucrări ale celebrului autor, printre care și în romanul De aanslag (Atentatul), temele principale sunt războiul și istoria.

Atentatul prezintă viața tragică a unui tânăr locuitor al orașului Haarlem, în plin război. Este vorba de Anton Steenwijk, un băiat de 12 ani care asistă la cruzimea specifică războiului, fiind separat de familia sa executată de trupele germane. Anton este nevoit să plece din Haarlem și este trimis la unchiul său din Amsterdam, unde își reia viața de adolescent promițător.

În deschiderea romanului, este prezentat un citat al lui Epistulae: „Peste tot se luminase de ziuă, dar aici era noapte, nu, chiar mai mult decât noapte.” Citat descrie traiul familiei Steenwijk, care îl va bântui pe Anton tot restul vieții sale. Poate un copil cu un trecut atât de tragic să-și continue viața fără a se uita în spate, astfel amintindu-și de fostul său trai guvernat de teroare? Ei bine, această întrebare este dezvoltată în amănunt pe parcursul romanului care urmărește evoluția tânărului traumatizat de dramele războiului.

Text de Cosmin Badea și Ștefan Pagu

Autor: Harry Mulisch

Titlu: Atentatul (RO), De aanslag (NL)

Traducere: Ion T. Iancu

Editura: Univers (RO), De Bezige Bij (NL)

Anul apariției: 1988 (RO), 1982 (NL)