MISTERUL BOMARZO

HELLA HAASE

Născută în 1918 în Batavia, Jakarta zilelor noastre, și decedată în 2011, Hella Serafia Haasse este unul dintre scriitorii care au pus bazele literaturii neerlandeze moderne. Debutează cu o colectie de poezii în anul 1945, dar își câștigă adevărata faimă trei ani mai târziu grație romanului Oeroeg, un omagiu adus coloniei neerlandeze în care s-a născut. Hella S. Haasse scrie multe romane istorice care îi aduc prestigioase premii și reușește chiar să evoce un trecut aproape palpabil în romanul Misterul Bomarzo, o adevărată operă de artă publicată în 1968.

Misterul Bomarzo reclădește povestea grădinilor Bomarzo ce înconjoară castelul aflat în inima Italiei, dar mai ales povestea bizarelor sculpturi din aceste grădini, a căror origine a fost pierdută în negura timpului. Așa cum istoria nu poate fi niciodată înfățișată cu o nezdruncinabilă certitudine, nici acest roman nu prezintă o singură variantă a poveștii lor; el explorează multiple explicații și o cultivă pe cea mai probabilă. Numeroase pagini creionează atmosfera unei Italii de sfârșit de secol XV și început de secol XVI, tulburată de lupta pentru putere a trei dintre cele mai influente familii ale vremii: Orsini, Farnese si Borgia. Istoria romanului este și istoria acestor familii, începută de o singură femeie pe cât de puternică, pe atât de enigmatică, Giulia Farnese.

O adevărată lecție de istorie ce împletește intrigile trecutului cu figurinele de piatră ale prezentului, Misterul Bomarzo este un roman unic care merită citit pentru a-i dezvălui tainele.

Text de Florentina Badea și Mădălina Șerban

Autor: Hella Haase

Titlu: De tuinen van Bomarzo (NL), Misterul Bomarzo (RO)

Traducere: H.R. Radian

Editura: Querido (NL), Meridian (RO)

Anul aparitiei: 1968 (NL), 1973 (RO)