LA SUPERBA

ILJA LEONARD PFEIJFFER

Ilja Leonard Pfeijffer, născut în 1968, in Rijswijk, Țările de Jos, este un poet, romancier, polemist și savant, ale cărui opera și opinii au atras atenția publicului prin natura lor controversată.

Pfeijffer se mută permanent in Genova, in 2008, ceea ce motivează și materializează scrierea romanului La Superba, publicat în 2015. La Superba se axează pe descrierea și pe descifrarea contrastantului oraș Genova, care reprezintă un cumul de mister, istorie, depravare, corupție și fascinație. Pfeijffer surprinde complexitatea acestui loc prin intermediul unor personaje ostentative, reprezentative pentru delimitarea socială a locuitorilor genovezi. Sunt de asemenea atinse problematici ale societății contemporane, cum ar fi turismul în masă, sexualitatea, rasismul și migrarea. Procesul de migrare a maselor este analizat din perioada cruciaților până la imigranții din zilele noastre care își riscă viața zilnic pentru a ajunge clandestin in Genova, încurajați de mitul împământenit al unui trai mai bun pe continentul European. Romanul urmărește și povestea de dragoste a lui Ilja care se îndrăgostește de cea la care face referire prin sintagma „cea mai frumoasa fata din Genova”.

La Superba își revendică unicitatea prin modul de raportare la o societate neconvențională, pasajele descriptive care demitizează măreața cetate Genova și prin personajele plurivalente care surprind esența spiritului genovez.

Text de Mihaela Dinu și Francesca Dinu

Autor: Ilja Leonard Pfeijffer

Titlu: La Superba (RO), La Superba (NL)

Traducere: Irina Anton

Editura: Casa Cărții de Știință (RO), De Arbeiderspers (NL)

Anul apariției: 2013 (NL), 2019 (RO)