NĂLUCIRI

J. BERNLEF

J. Bernlef (pseudonimul lui Hendrik Jan Marsman) a fost un romancier, poet și traducător neerlandez. S-a născut în anul 1937 în Sint Pancras și a studiat științe politice și științe sociale. Anul 1959 a fost marcat de debutul său literar, mai întâi ca poet cu volumul de poezii Kokkels, iar la scurt timp ca scriitor de proză cu volumul de povești Stenen spoelen. Succesul lui Bernlef a luat amploare, devenind faimos când a publicat Năluciri în anul 1984. Alte romane cunoscute sunt Publiek geheim (1987) și Buiten is het mandaag (2003), însă acestea reprezintă doar o mică parte din vasta operă literară a autorului neerlandez.

Abordarea realistică a unui subiect sensibil, și anume evoluția procesului de demență, a făcut ca romanul Năluciri să devină un adevărat succes. Personajul principal este Maarten Klein, un bărbat în vârstă de 71 de ani care începe să prezinte semne de demență. La început uită doar anumite lucruri mărunte, însă pe parcursul cărții boala se agravează, iar el își pierde treptat memoria. Relatarea se produce din perspectiva bătrânului, iar limbajul se schimbă pe măsură ce facultățile mintale îi sunt deteriorate. Se face trecerea de la propoziții complete și coerente, la grupuri de cuvinte cu tot mai puțin sens.

Este o carte emoționantă și simplă ce dezvăluie o problemă complexă. Cititorii de toate vârstele au ocazia de a păși în mintea unei persoane afectate de boală și de a observa schimbările iremediabile ce se produc. De asemenea, cartea a fost ecranizată în anul 1988 sub același titlu. Năluciri este o carte ce portretizează boala într-o manieră diferită, una foarte realistă. Un bărbat confuz, o soție deznădăjduită, amintiri amestecate, pierderea propriei identități, aspra realitate a bolii. Toate sunt aspecte pe care Bernlef le-a adus la viață cu măiestrie în romanul său.

Text de Ana Florescu

Autor: J. Bernlef

Titlu: Năluciri (RO), Hersenschimmen (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Humanitas (RO), Querido (NL)

Anul apariției: 2008 (RO), 1984 (NL)