CUM ȘTII CĂ IUBEȘTI PE CINEVA

LEEN VAN DEN BERG & KAATJE VERMEIRE

Leen van den Berg este o scriitoare flamandă care susține în prezent cursuri de creație literară, având, de asemenea, formare în psihanaliză. Workshop-urile ei de creație literară sunt organizate atât în Flandra cât și în Surinam sau Africa de Sud. Inițial scenaristă pentru televiziune, Leen van den Berg debutează cu cartea pentru copii In het teken van de dolfijn (Simbolul delfinului), scris împreună cu Beatrijs Peeters. În 2015 scrie un roman de ficțiune istorică flamandă, desfășurat în statul colonial Congo de la sfârșit de secol XIX.

Cum știi că iubești pe cineva? se concentrează asupra a trei mari teme ale literaturii: dragostea, natura și singurătatea. Povestea se deschide cu adunarea anuală de pe deal a viețuitoarelor (atât oameni, cât și animale vorbitoare). În cadrul acestei întâlniri, un elefant timid pune o întrebare complexă și interpretabilă, anume “Cum știi că iubești pe cineva?“. Întâlnirea este prezidată de furnica cea ambițioasă și orgolioasă, străină de latura sentimentală a vieții. Aceasta consemnează indiferentă nelămurirea elefantului în Cartea Întrebărilor.

Rând pe rând, fiecare participant al adunării răspunde la întrebarea elefantului, declarând în moduri atât comice cât și pătrunzătoare, ceea ce simt față de persoana iubită și implicit viziunea lor asupra dragostei. Spre exemplu, pentru soare, iubirea presupune ajutorul reciproc și nesolicitat, izvorât din simpla dorință pentru bunăstarea celuilalt: “Când sunt obosit, oftă soarele, Luna, draga de ea, mereu îmi ia locul”; pentru o bunică, dragostea este percepută drept o forță ce transcende planul fizic, credință susținută și de gestul său de a îi citi săptămânal soțului său decedat câte o poezie în locul lor preferat. După un lanț aproape continuu de varii răspunsuri, furnica pune punct ședinței, spre încântarea sa de a se elibera, în sfârșit, de acest “mușuroi de prostii”. Ea se îndreaptă spre casa țestoasei-mascul (inițialul prezident al ședinței, rămas acasă pentru a își îngriji perechea bolnavă) cu scopul de a îi oferi Cartea cu întrebări și răspunsuri și a îi expune situația ședinței. După ce ajunge, furnica refuză invitația la ceai a celor doi, pretextând treburi urgente, în realitate ajungând la trista conștientizare a propriei singurătăți.

Natura duală a textului este subliniată prin paralelismul dintre perspectiva pozitivă a celorlalte viețuitoare asupra iubirii și cea ușor negativă a furnicii. Rândurile cărții invită la reflecție la mult timp după încheierea lecturii, atât asupra iubirii, cât și din cauza ambiguității din final în ceea ce privește destinul și întreprinderile viitoare ale furnicii (sau lipsa lor) in urma constatărilor făcute. Cartea lui Leen van den Berg ne reamintește că există un fir insondabil și invizibil care ne leagă pe toți de iubire (sau de alte trăiri generale) și, implicit, unii de ceilalți, subliniind cum varietatea experienței este, în mod paradoxal, impregnată de mutualitate. De asemenea, povestea cuprinde atât o notă revelatoare cât și moralizatoare întrucât pune accentul pe limitele fericirii izvorâte din orientarea singulară si exclusivă asupra propriei vieți, în contrast cu nemăsurata bucurie ce derivă din preocuparea pentru și iubirea unei alte ființe sau a unui lucru exterior sferei personale.

Text de Alexandra Călinescu

Autor: Leen van den Berg &  Kaatje Vermeire

Titlu: Cum știi că iubești pe cineva (RO), De vraag van Olifant (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editura: Signatura (RO), De Eenhoorn (NL)

Anul apariției: 2020 (RO), 2011 (NL)