COMEDIANȚII

LOUIS COUPERUS

Louis Couperus a fost un romancier și poet neerlandez de la sfârșitul secolului al XIX- lea, începutul secolului al XX-lea. Este considerat unul dintre cele mai importante nume din literatura neerlandeză. Couperus a scris proză naturalistă, jurnale de călătorie, texte care problematizează prezența colonialiștilor olandezi în Indonezia, precum și romane istorice.

Romanul său istoric Comedianții prezintă experiențele a doi de gemeni actori, Cecilius și Cecilianus, veniți în Roma cu trupa lor de teatru pentru a juca în cadrul festivalului Megalesiei. Făcând toată viața parte din lumea scenei artistice, cei doi sunt îndrăgiți de persoane din toate clasele sociale, fie ei chiar gladiatori uriași sau nobili revoluționari. În Roma guvernată de un împărat paranoic, comedianții carismatici aduc speranță cetățenilor, delectându-i cu pasiunea lor ridicată adusă la nivel de credință.

Relația dintre cei doi este forța motrice a romanului, ea fiind pusă pe locul secund doar în cuprinzătoarele pasaje descriptive care însuflețesc cadrul narațiunii. Couperus descrie amănunțit arhitectura Romei antice, conturând astfel diferențele de clasă dintre locuitori, și construind structuri detaliate și complexe.

De-a lungul romanului este explorată legătura dintre gemeni, iubirea pe care cei doi o poartă unul pentru celălalt nefiind depășită nici măcar de iubirea pentru actorie.

Text de Gabi Drăghici

Autor: Louis Couperus

Titlu: Comedianții (RO), De Komedianten (NL)

Traducere: H.R. Radian

Editură: Univers (RO), Nijgh en Van Ditmar (NL)

Anul apariției: 1982 (RO), 1917 (NL)