CEATA LUI JAN DE LICHTE

LOUIS PAUL BOON

Acțiunea romanului Ceata lui Jan de Lichte de Louis Paul Boon are loc în orașul flamand Aalst, în timpul Războiului de Succesiune Austriacă (1740-1748). Personajul principal, Jan de Lichte și banda lui sunt exilați, alungați din oraș pentru că sunt criminali, sau mai bine spus devin criminali pentru că sunt izgoniți din oraș, vinovați de furturi, răpiri si omoruri. Jan își face apariția în carte deghizat într-un tip burghez, dar cu alură de bandit, la una dintre întâlnirile celor mai temuți hoți din ținut, secvență ce marchează înființarea bandei și începutul adevăratei acțiuni din roman, precum și spiritul poznaș al lui Jan, dar într-un mod extrem de inteligent și calculat.

Există un conflict între clasele sociale, fiind redate precis mizeria și sărăcia în care trăia cea mai mare parte a populației, în timp ce aristocrația și burghezia era în plin proces de formare „pe spatele” săracilor. Însă pe lângă conflictul social, există și cel din interiorul bandei, datorită membrilor invidioși pe popularitatea și respectul pe care Jan îl câștigase printre hoți într-un timp destul de scurt.

Pe scurt Jan poate fi rezumat în trei cuvinte: Robin Hood flamand, ce își croiește drum în viață luând de la bogați și dând săracilor din acele timpuri rămânând astfel în inimile oamenilor și în istorie. Pe baza romanului s-a făcut și un serial Netflix, care a apărut în ianuarie 2020, regizat de Robin Pront și Maarten Moerkerke, avându-l în rolul principal pe Matteo Simoni.

Louis Paul Boon reușește să îmbine foarte bine latura istorică cu arta narativă și descriptivă specifică oricărui alt gen literar, facilitând astfel lectura cărții și înțelegerea acțiunii.

Text de Diana Cîrstoiu

Autor: Louis Paul Boon

Titlu: Ceata lui Jan de Lichte (RO), De bende van Jan de Lichte (NL)

Traducere: Marcu Milescu

Editura: Editura Univers (RO), Het Laatste Nieuws (NL),

Anul apariției: 1984 (RO), 1952 (NL)