MAREA DORINȚĂ

MARCEL MÖRING

Marea dorință este al doilea roman al autorului neerlandez Marcel Möring, în care se dezvoltă teme complexe precum iubirea, găsirea identității și dorința. Este un roman psihologic, narat la persoana I de către personajul principal, Sam van Dijk, cititorul fiind nevoit să se încreadă în memoria precară a acestuia. Cartea prezintă procesul de maturizare a lui Sam și conflictul său interior, aflat în căutarea semnificației iubirii și a propriilor amintiri, acțiunea romanului având ca fundal o societate degradată moral, în care grija pentru cei din jur este inexistentă. Autorul face referire la astronomie, povesti biblice, texte religioase, istorice și filozofice pentru ca cititorul să poată pătrunde cât mai ușor în mintea personajului principal.

Romanul prezintă povestea lui Sam van Dijk, rămas orfan la vârsta de 12, părinții săi murind într-un accident de mașină. El, sora sa geamănă Lisa, și fratele lor mai mare Raph sunt nevoiți să crească în familii adoptive diferite, reunindu-se abia după majoratul gemenilor. Acest eveniment traumatic îl lasă pe Sam cu o memorie fragilă, amintirile copilăriei sale fiind aproape inexistente. Atât Sam cât și cititorul sunt nevoiți să se bazeze pe poveștile Lisei pentru a-și crea o imagine cu privire la viața lor de dinainte de accident.

Ajuns la vârsta de 30, lucrează ca arhivar al unei companii petroliere, își dă seama că până acum a fost doar un spectator la propria sa viață, neimplicându-se activ in ea. Sam ealizează că nu își cunoaște propriul trecut, ceea ce îl împiedică din a se cunoaște pe sine. Misterul originii sale este completat de misterul iubirii, un concept pe care personajul principal nu-l înțelege. Abia după recuperarea amintirilor și descoperirea adevărului din spatele accidentului părinților săi, Sam poate să-și continue viața, căpătând o nouă percepție asupra lumii.

Marea dorință este un roman captivant ce pune sub semnul întrebării relația dintre dorință și amintiri, și percepția omului asupra sa și a lumii. Este de asemenea o analiză a psihicului uman și ale mecanismelor acestuia de auto apărare. Iubirea rămâne însă cea mai importantă temă a romanului.

Text de Andreea Bădică

Autor: Marcel Moring

Titlu: Marea dorință (RO), Het grote verlangen (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Univers (RO), Meulenhoff (NL)

Anul apariției: 2002 (RO), 1992 (NL)