FECIOARA OLANDEZĂ

MARENTE DE MOOR

Marente de Moor (1972) este o jurnalistă și scriitoare neerlandeză. Marente a locuit opt ani în Rusia, la Sankt Petersburg, în calitate de corespondent al revistei De Groene Amsterdammer. A debutat ca romancieră în anul 2007 cu Infractorul, iar în 2010 a publicat romanul Fecioara olandeză, care a fost tradus în peste 12 limbi. Fecioara olandeză a obținut Premiul AKO în 2011 și Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2014.

Publicat în anul 2010, romanul Fecioara olandeză o prezintă pe Janna, o tânăra olandeză, care pornește, împinsă de tatăl ei într-o călătorie în Germania pentru a învață să joace scrimă. Cel care o va învață arta scrimei este un vechi prieten al tatălui ei, Egon von Bötticher. Egon este încă marcat de experiența Primului Război Mondial la care a participat, fapt care se reflectă în firea lui singuratică.

Ajunsă în casă profesorului său, Janna se simte singură și încearcă să se integreze. Deși relația celor doi este mai tensionată la început, treptat, această tensiune lasă loc iubirii interzise. Conflictele trecutului se răsfrâng asupra lor, iar Janna devine tot mai curioasă să afle ce s-a întâmplat între Egon și tată ei acum aproximativ 20 de ani.

Atmosfera exterioară nu este una liniștită, deoarece această ascensiune a lui Hitler amenință să destrame tot ceea ce ei știau. Sfârșitul cărții surprinde într-un mod dramatic începutul sfârșitului.

Marente de Moor a reușit să creeze un roman care dezvăluie transformările vieții: pacea se transformă în război, fecioara devine femeie, iar inocența se schimbă în vinovăție.

Text de Monica Stan și Sonia Tatu

Autor: Marente de Moor

Titlu: Fecioara olandeză (RO), De Nederlandse maagd (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editura: Editura Darclée (RO), Querido (NL)

Anul apariției: 2020 (RO), 2010 (NL)