NELINIȘTEA SERII

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Marieke Lucas Rijneveld, născut în 1991, este unul dintre cei mai cunoscuți poeți și prozatori neerlandezi ai momentului. Rijneveld a câștigat numeroase premii literare pentru volumele sale de poezie, iar în anul 2020 a fost laureat cu International Booker Prize pentru romanul său de debut, Neliniștea serii, publicat în 2018.

Neliniștea serii urmărește povestea unei familii foarte religioase de fermieri din Țările de Jos. La începutul romanului, Jas Mulder, o fetiță de 10 ani și naratorul acestei povești, ne prezintă sumar familia ei și viața lor monotonă într-o comunitate de creștini reformați. Însă, la scurt timp înainte de Crăciun, destinul familiei are să se schimbe. Matthies, fratele cel mare, moare și Jas se învinuiește pentru accidentul tragic. Urmează o explorare emoționantă a efectelor pe care pierderea le are asupra fiecărui membru al familiei, rezultând în deteriorarea relațiilor acestora.

Rijneveld nu se ferește de subiecte tabu. Autorul își împinge personajele până la limită și se joacă pe parcursul romanului cu ideea de vină. Astfel, fiecare dintre cele cinci personaje ajunge, într-o anumită măsură, atât victimă cât și făptaș. Pentru a face față traumei, membrii familiei Mulder recurg la izolare și închidere în sine, agresivitate și chiar violență, cruzime față de animale și comportamente autodistructive. Aceste acte sunt descrise în detaliu și, conform așteptărilor create de titlul romanului, transmit cititorului un sentiment intens de neliniște și disconfort. Prin vocea unui copil gravitatea situației este aparent minimizată, însă contrastul puternic, realizat între inocența și naivitatea infantilă ce o caracterizează pe Jas și sinistrul evenimentelor relatate, conferă poveștii un aer alarmant.

Stilul, deși dur și pe alocuri brutal, dă dovadă de rafinament. Rijneveld impresionează prin imaginile și metaforele presărate prin carte, ce ajută la construirea unui tablou amănunțit al atmosferei și al personajelor. Astfel, autorul reușește să surprindă vulnerabilitatea într-o manieră tulburătoare și să stârnească în cititor frustrare, dar și empatie.

Îndrăzneală autorului neerlandez a fost recompensată cu unul dintre cele mai prestigioase premii literare. Mai mult de atât, romanul a fost tradus deja în 37 de limbi, arătând că este apreciat în toată lumea. Neliniștea serii este o carte ce trebuie citită neapărat!

Text de Vivi Savu și Sara Zapodeanu

Autor: Marieke Lucas Rijneveld

Titlu: Neliniștea serii (RO), De avond is ongemak (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu & Cătălina Oșlobanu

Editură: Pandora M(RO), Atlas Contact (NL)

Anul apariției: 2021 (RO), 2018 (NL)