MAX HAVELAAR IN INDIILE OLANDEZE

MULTATULI

Max Hvelaar în Indiile Olandeze este un roman autobiografic scris de Multatuli, pe numele său real Eduard Douwes Dekker, și publicat în anul 1860. Acesta surprinde o temă care nu mai fusese dezbătută în acea epocă, și anume colonialismul. Romanul uimește prin analiza lucidă și exactă a sistemului de exploatare a sclavilor, precum și prin observația minuțioasă a întregului proces al acțiunii de colonializare. Acțiunea prezintă două planuri narative: unul subiectiv și unul obiectiv.

Planul subiectiv îi prezintă în prim-planul acțiunii pe Droogstoppel, Sjaalman și Stern. Batavus Droogstoppel este cel mai original personaj al romanului. El este negustor de cafea, pentru care afacerea sa reprezintă centrul universului. Este un excelent om de afaceri, iar strategia sa infailibilă se bazează pe cointeres. Consideră că toți oamenii trebuie sa fie botezați și trebuie să muncească pentru a-și câștiga existența, iar cei care nu sunt botezați, au datoria să lucreze de două ori mai mult. Sjaalman este fostul său coleg, este scriitor și are o situație materială precară. Îi cere ajutorul lui Droogstoppel pentru a publica un prim volum, însă acesta refuză să-l ajute. Îi lasă un pachet cu manuscrise, cu speranța că îl va susține.Stern este un tânăr funcționar, care lucrează alături de Droogstoppel.

Planul obiectiv îl urmărește pe Max Havelaar, noul rezident din Lebak, provincie din Indiile Olandeze, un tânăr inteligent, cinstit,și, mai presus de toate, adept al adevărului și justiției; și modul în care sunt exploatați javanezii din colonii. Aceștia erau obligați să muncească fără plată pe câmp și să execute ceea ce le era impus. Pe lângă munca silnică la care sunt supuși, li se confiscă animalele domestice, fără nicio despăgubire. După ce lucrează 17 ani în administrația Indiilor, Max Havelaar decide să ia atitudine. Denunță întreaga politică a autorităților olandeze și s-a hotărât să lupte pentru dreptate, deși șansele de câștig sunt nule.

Inițial, eroul romanului este Sjaalman, reîntors din Indii, trăind în mizerie alături de soția și copilul său. În manuscrisul fracționat pe care îl descoperă Droogstoppel în pachetul încredințat de Sjaalman, eroul este Max Havelaar. Așadar, autorul își însușește mai multe măști, acestea reprezentând etape ale vieții sale.

Max Havelaar este purtătorul de cuvânt al autorului, întruchiparea eroului ideal, iar acestuia i se asociază imaginea sugestivă a lui Droogstoppel, adevăratul beneficiar al colonialismului.

Este o operă literară ce reușește să redea cu măiestrie mesajul urmărit și care are un impact puternic asupra cititorului, indiferent de secolul în care este citită.

Text de Denisa Filip & Silvia Iordan

Autor: Multatuli (Eduard Douwes Dekker)

Titlu: Max Havelaar in Indiile Olandeze (RO), Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij (NL)

Traducere: H.R. Radian

Editură: Biblioteca pentru toți (RO), Elsevier (NL)

Anul apariției: 1967 (RO), 1860 (NL)