UN CERC ÎN IARBĂ

OEK DE JONG

Oek de Jong este un scriitor neerlandez de romane, nuvele și eseuri, care s-a născut în 1952 în orașul Breda și a studiat istoria artei. Talentul său literar a fost recunoscut odată cu publicarea cărții premiate Opwaaiende zomerjurken, iar succesul acestuia a crescut considerabil odată cu scrierea cărții Een cirkel in het gras, un roman de idei publicat în 1985. În anii următori, continuă să creeze capodopere literare precum Hokwerda's kind și Pier en oceaan și devine una dintre cele mai convingătoare voci ale literaturii neerlandeze.

Un cerc în iarbă de Oek de Jong este un roman filosofic de dragoste care prezintă relația problematică dintre o jurnalistă din Țările de Jos și un istoric de artă italian, în timpul anilor 70, pe fondul crizelor sociale din Italia. Este un roman multicultural, un roman despre iubire, război, terorism, artă și amintiri. Un cerc în iarbă prezintă în cel mai profund mod condiția omului care experimentează iubirea în moduri diferite și pune în discuție menirea artistului.

Hanna Piccard este o tânără jurnalistă care pleacă împreună cu pisicile sale în Italia să fie corespondentă a unui ziar neerlandez. Prin intermediul unui prieten îl cunoaște pe Andrea Simonetti, un bărbat divorțat care locuiește împreună cu fata lui în vârstă de treisprezece ani. Evenimentele devastatoare despre care scrie Hanna în acești ani culminează cu răpirea prim- ministrului Aldo Moro de către Brigăzile Roșii. Cu toate acestea, nu conflictul politic primează în această carte, ci conflictul interior al celor doi protagoniști. Iubirea lor scoate în evidență două moduri opuse de a exista – în timp ce unul este o fire pasională și energică care se angajează complet în relație, celălalt este o fire distantă contemplativă.

Un cerc în iarbă este un roman remarcabil deoarece descrie viața complexă a doi oameni care se îndrăgostesc unul de celălalt în ciuda diferențelor culturale și a modurilor diferite de gândire. Este o carte care te determină să reflectezi asupra sensului vieții și al iubirii.

Text de Cristiana-Ambra Iamandi

Autor: Oek de Jong

Titlu: Un cerc în iarbă (RO), Cirkel in het gras (NL)

Traducere: H. R. Radian

Editura: Editura Univers (RO), Meulenhoff (NL)

Anul apariției: 1991 (RO), 1985 (NL)