ORAȘUL OCUPAT

PAUL VAN OSTAIJEN

Volum de poezie avangardistă Orașul ocupat, publicat în 1921, este o carte dedicată atât iubitorilor de istorie, acea istorie tulbure despre care refuzăm să vorbim, cât și pasionaților de poezie și experiment. Paul van Ostaijen relatează ocupația germană a orașului natal, Anvers, printr-o serie de poezii avangardiste.

Scrisă la numai șase ani după evenimentul ce l- a marcat pe susținătorul independenței flamande, textul conține 32 de poezii, unele întinzându-se pe mai multe pagini, pe care le putem savura una câte una sau citi ca pe un tot. Mesajul poeziilor este susținut de artificiile grafice pentru a oferi muzicalitate textului. Cuvinte mai mari, mai mici, spirale, paranteze, reclame publicitare, imagini simbolice, anunțuri de ziar, toate acestea se contopesc cu limba neerlandeză, engleză, franceza și germană creând o poveste autentică, tulburătoare, ce, citită cu voce tare și intonația potrivită, te va teletransporta în anul 1916.

Cartea Orașul ocupat a fost scrisă în anul 1920, moment în care Paul van Ostaijen se afla în exil în Berlin. Fusese condamnat la trei luni de închisoare pentru că fluierase un cardinal belgian. Decide să fugă la Berlin cu iubita să, Emma Clement. Tulburat de lipsa banilor, dar plin de o creativitate explosivă, scrie Orașul ocupat și combină pasiunea pentru experiment și poezie, obsesia pentru dreptate și justiție și pentru reevaluarea tuturor valorilor creștine, morale și politice.

Text de Cătălina Nifon

Autor: Paul van Ostaijen

Titlu: Orașul ocupat (RO), Bezetten stad (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editură: FrACTalia (RO), Prometheus/Bert Bakker (NL)

Anul apariției: 2019 (RO), 1921 (NL)