SEMNALUL

PAUL VAN OSTAIJEN

Avangardist, scriitor de expresie neerlandeză, apărător al cauzei flamande la început de secol XX, Paul van Ostaijen este, din păcate, un nume mai puțin cunoscut în afara graniţelor belgiene. De-abia în ultimii ani opera sa a început să fie tradusă, iar interesul pentru acest scriitor pare a fi crescut. În limba română a mai apărut Orașul ocupat, un volum de poezie avangardistă, dar și Banda trunchiului și Trustul patriotismului, volume excelente de proză grotescă.

Născut în 1896, în familia unui tinichigiu, la Anvers, Paul van Ostaijen aparţine unei generații de tineri intelectuali care visau să schimbe lumea – mai întâi Flandra printr-o revoluție a artelor și nu numai. A urmat cursurile liceale la Ateneul Regal din Anvers, unde limba de predare era neerlandeza, o faptă revoluționară în sine. De frica unei condamnări cu închisoarea, fiindcă a participat la o demonstrație împotriva unui cardinal, Van Ostaijen va părăsi Belgia în 1918, refugiindu-se la Berlin, unde va intra în contact cu tot ce era mai nou în curentele artistice ale vremii.

În octombrie 1918, scrie si publică Het Signaal, un volum de poezie ce aparține expresionismului umanitar, dar și unanimismului. Volumul este confiscat de justiția belgiană la capitularea Germaniei în noiembrie 1918, din cauza simțului său revoluționar. Operele lui Paul van Ostaijen sunt surprinzătoare și excentrice (reflectând autorul care era cunoscut pentru acest fel de a fi), cochetând cu genul absurdului, dar, în acelaşi timp, sunt şi foarte bine ancorate în mentalul colectiv şi individual al vremii. Het Signaal se caracterizează printr-o confesiune a sentimentelor umanitare în culmea misticii suferinței, a iubirii aproapelui, a uniunii cu universul. De asemenea, peisajul citadin destul de întâlnit în volum, ne conduce direct către conceptul de “dinamism”, care era foarte în vogă în primul deceniu al secolului trecut.

De-a lungul volumului, se remarcă tema războiului, pe care Van Ostaijen nu o aduce în volumul său de debut, însă o dezvoltă destul de mult în Het Signaal prin poeme precum: Unei mame, Pinteni de Aur o mie nouă sute șaisprezece sau Semnături, în care prezintă ce a însemnat războiul pentru el și lupta continuă pentru emancipare.

Text de Cezar Popa

Autor: Paul van Ostaijen

Titlu: Semnalul (RO), Het Signaal (NL)

Traducere: Doina Ioanid & Jan H. Mysjkin

Editură: Max Blecher (RO), ? (NL)

Anul apariției: 2018 (RO), 1918 (NL)