TRUSTUL PATRIOTISMULUI ȘI ALTE GROTEȘTI
PAUL VAN OSTAIJEN
Urâți societatea? Vi se pare că lucrurile se întâmplă total aleatoriu? Viața n-are sens și totul este absurd? Sunteți scârbiți de curentele politice de extremă-dreaptă? Vă place să faceți haz de necaz? Atunci această carte este pentru voi!
Paul van Ostaijen este un scriitor și poet de origine belgiană care a scris în neerlandeză. Născut în regiunea flamandă a Belgiei, plimbat pe la Berlin după Primul Război Mondial unde a intrat în contact cu curentele artistice ale vremii, expresionism și dadaism, este cunoscut pentru proza sa scurtă în care critică societatea de la acea vreme într-o manieră comică dar și pentru volumele sale de poezie: Music Hall, Het sienjaal sau Bezette stad, ultimele două fiind traduse și în limba română cu titlul Semnalul și Orașul ocupat).
Cartea de față reunește cele mai cunoscute grotești ale sale în frunte cu povestirea care dă și titlul volumului: Trustul patriotismului. Povestirile relatează întâmplări absurde prin care trec diversele personaje, ce par a fi oameni de rând, fără un motiv anume și într-o manieră comică, absurdă, uneori chiar satirică. De la un simplu om cu o imensă fobie față de cravate până la un fost pușcăriaș căruia nu îi plăcea libertatea și-și dorea din tot dinadinsul să se întoarcă la închisoare.
Poate cea mai reprezentativă povestire este Trustul Patriotismului, o satiră a Europei occidentale din prima jumătate a secolului douăzeci, răvășită de război, unde tendințele naționaliste induse maselor de către conducători cinici și manipulatori împing cele două state ”protagoniste ”, Foșania și Teutonia (țări fictive ce simbolizează Franța și Germania) către un nou conflict armat, totul povestit într-o manieră relativ haioasă.
Nu uitați, dragi cititori: mai mult citit, mai puțin tik-tok!
Text de Marius Onu
Autor: Paul van Ostaijen
Titlu: Trustul patriotismului și alte grotești (RO), De trust der vaderlandsliefde en andere
grotesken (NL)
Traducere: Doina Ioanid, Jan H. Mysjkin
Editura: Editura Paralela 45 (RO), Bert Bakker (NL)
Anul apariției: 2016 (RO), 1925 (NL)