HOMO SAPIENS. O ISTORIE PLINĂ DE SPERANȚĂ

RUTGER BREGMAN

Într-o încercare ambițioasă de a absolvi umanitatea de mitul răutății ei inerente, Rutger Bregman prezintă, demontează și condamnă factorii care au condus la defăimarea omului. În acest studiu multidisciplinar, autorul analizează, printre altele, spațiul media, observând cum știrile produc anxietate și temeri prin modul în care prezintă doar evenimente tragice, analizează cărți precum Împăratul muștelor despre care concluzionează că nu sunt juste fiindcă prezintă oamenii ca ființe violente și prezintă cum diverse experimente sociale au eșuat să confirme ipoteza că suntem răi din naștere.

În plus, pentru a găsi originile problemei, Bregman ajunge la concluzia că doctrina școlii de gândire vestice a influențat perspectiva noastră asupra moralității umane. El analizează concepte cunoscute ale religiei creștine, precum păcatul originar, dar prezintă cititorului și polemica Hobbes-Rousseau pentru a înțelege mai bine viziunea filosofilor asupra ipotezei dezbătute în carte.

Studiul ajunge să se confrunte cu o dilemă importantă atunci când Bregman aduce în discuție adevărate exemple ale tiraniei umane; cel mai important dintre ele, Holocaustul, căruia nu îi poate aduce justificare. Găsește în schimb câteva motive pentru ura dintre oameni pe baza rasei sau a religiei. Lipsa contactului, deci a unei comunități unite, spune el, produce aceste conflicte, iar cea mai importantă lecție de empatie sau compasiune este formarea unor relații între oameni cât mai diferiți. Astfel, cartea dovedește cum, în ciuda faptului că se pot oferi foarte multe exemple în care umanitatea a eșuat prin răutatea ei, istoria ne arată că suntem pe drumul către realizarea unei comunități de oameni mai buni, care ar confirma în totalitate ipoteza de la care Rutger Bregman și-a început studiul.

 

Text de Brînză Tudor-Andrei

Autor: Rutger Bregman

Titlu: Homo Sapiens. O istorie plină de speranță (RO), De meeste mensen deugen. Een nieuwe geschiedenis van de mens (NL)

Traducere: Ovidiu Achim, Elena-Simona Iurea

Editură: Litera (RO), de Correspondent Bv (NL)

Anul apariției: 2021 (RO), 2019 (NL)