CĂLĂTORIE ÎN JAMAICA

SIMON VESTDIJK

Simon Vestdijk a publicat Rumeiland (Călătorie în Jamaica) în anul 1940. Nuvela descrie atmosfera din Jamaica anilor 1730, o colonie britanică în care bărbatul alb reprezenta autoritatea și puterea, dând ordine și clădind averi de pe urma sclavilor negri.

Cartea are în prim-plan povestea unui tânăr absolvent de la Oxford, Richard Beckford. El este trimis de fratele său în țara unde au copilărit pentru a desluși misterul scăderii producției de rom și al trestiei de zahăr de pe plantația familiei. Jurnalul de călătorie dezvăluie și motivele personale ale protagonistului pentru deplasarea sa. Amintirea despre femeia-pirat a rămas vie în sufletul lui încă din momentul părăsirii pământului natal.

Deși este o operă care reușește să mențină curiozitatea cititorului pe tot parcursul povestirii, cartea conține o serie de scene grafice și alarmante privind tratamentul sclavilor negri, care erau adesea tratați mai rău decât animalele. Autorul prezintă perspectiva rasistului cinic care se află în roman, din păcate, pe o treaptă superioară a ierarhiei sociale..

Text de Lorelei Marinescu

Autor: Simon Vestdijk

Titlu: Călătorie în Jamaica (RO), Rumeiland (NL)

Traducere: Ioana Moroiu

Editură: Univers (RO), Conserve (NL)

Anul apariției: 1980 (RO), 1963 (NL)