MARA ȘI ESENȚA VIEȚII

TINE MORTIER & KAATJE VERMEIRE

Tine Mortier, scriitoare neerlandeza, este cunoscuta pentru cărțile sale pentru copii. Scrie cărți ilustrate, ficțiune pentru copii. Preda cursuri de scriere creativa și scrie recenzii de ficțiune pentru adulți și pentru copii. Tine Mortier a debutat in anul 2005 cu Zoeperman, o carte ilustrată despre un mic erou care își dorește să salveze lumea. Debutul său s-a petrecut datorită unui moment de plictiseală în care a căutat inspirație în aventurile fiului ei. Tine Mortier scrie și povestiri pentru revistele Boekieboekie și Het Blad van Vos en Haas.

Mara și esența vieții, publicată în anul 2010 și tradusă în 13 limbi, este o prezentare foarte sincera făcută din perspectiva unei fetițe asupra a doua evenimente tragice: moartea bunicului și îmbolnăvirea bunicii. Încă din momentul nașterii sale, petrecute sub un cireș, Mara este descrisă drept o explozie de energie. Iubește să mănânce tort, acesta fiind și primul cuvânt pe care l-a rostit. Cea mai bună prietena a ei este chiar bunica, singura care poate ține pasul cu năstrușniciile ei. Se joacă împreună, își spun povești, dansează și mănâncă tort împreună. Povestirea subliniază cum imprevizibilul vieții lovește indiferent de vârstă. Mara va fi obligată să găsească o cale de a comunica cu bunica ei in ciuda bolii care o împiedică pe bătrână să-și amintească lucruri.

Finalul neașteptat este doar unul dintre motivele pentru care cartea merită citită. În plus, ilustrațiile realizate de Kaatje Vermeire completează perfect povestirea, fiind ca o fereastră către universul ludic al Marei.

Text de Andra Dumitrescu

Autor: Tine Mortier & Kaatje Vermeire

Titlu: Mara și esența vieții (RO), Mare en de dingen (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editura: Signatura (RO), De Eenhoorn (NL)

Anul apariției: 2020 (RO), 2010 (NL)