MICUL FARAON ȘI SCARABEUL DE AUR

TOSCA MENTEN

Tosca Menten este o scriitoare de origine neerlandeză care a devenit recunoscută pentru pasiunea sa față de artă și literatură. În copilărie, visul acesteia era de a deveni doctor, dar decizia de a se înscrie la Academia de artă din Amsterdam i-a schimbat viața. După terminarea studiilor a început să scrie cântece și povești scurte, care treptat au determinat-o să scrie o carte. În 1999 prima sa carte a fost publicată, urmând ca în 2012 să fie cunoscută internațional pentru seria de povești Micul faraon.

Printre aceste povești se numără și Micul faraon și scarabeul de aur, care înfățișează teme precum prietenia, încrederea, solidaritatea, diversitatea și loialitatea. Lumea antica se îmbină cu lumea contemporană în momentul în care mumia Dummie ajunge în casa lui Goos, un băiețel de 10 ani care locuiește cu tatăl său în Polderdam. Viața acestora se schimbă complet odată cu apariția misterioasei mumii. Dummie devine cu timpul un membru al familiei și, treptat, un membru al societății. Îl însoțește pe Goos la școală, merge pe bicicletă, învață să comunice cu cei din jur și începe să se obișnuiască cu acest mod de viață, diferențele dintre cele două lumi începând să se estompeze. Asta până când scarabeul pe care Dummie îl poartă la gât este furat, fapt ce declanșează o serie de evenimente nefaste. Fără scarabeu, Dummie nu poate supraviețui, ceea ce îl trimite pe Goos într-o misiune presărată cu aventuri, suspans și multe emoții.

Deși Micul faraon și scarabeul de aur se încadrează în literatura pentru copii, aceasta poate fi și pe placul adulților, fiind o poveste relaxantă, plină atât de umor și de momente comice, cât și de emoții intense.

Text de Simona Dop

Autor: Tosca Menten

Titlu: Micul faraon şi scarabeul de aur (RO), Dummie de Mummie en de gouden scarabee (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editură: Booklet (RO), Van Goor (NL)

Anul apariției: 2015 (RO), 2009 (NL)