SPECHT ȘI FIUL

WILLEM JAN OTTEN

Specht și fiul de Willem Jan Otten este o nuvelă care prezintă lumea artei din perspectiva unei pânze, a cărei viață începe în momentul în care a fost cumpărată. Autorul reușește să captureze foarte bine evoluția acestui personaj personificat. Pânza se naște, deși nu știe exact când, iar pe parcursul vieții înfruntă probleme complexe precum identitatea, viitorul incert și poziția în societate.

În nuvelă sunt abordate și alte subiecte realiste precum chirurgia plastică, deformarea corpului, infidelitatea lui Felix față de Lidewij, homosexualitatea și, probabil cel mai important aspect, posibilitatea că Specht și-a abuzat sexual ‘fiul’. Acest punct culminant schimbă întreaga opera, întrucât anumite pasaje, neclare până în momentul marii descoperirii, oferă o altă perspectiva întregii nuvele. Încă de la început apar fragmente cu tentă sexuală care la o prima citire nu au legătură cu lumea descrisă, însă autorul le plasează strategic pentru a pregăti cititorul de inevitabila realizare. Însuși portretul lui Singer, fiul lui Specht, are o aura întunecată. ȘPortretul este cu atât mai sfâșietor știind că zona genitală deformată a lui Singer este inspirată de prietenul lui din copilărie, Felix.

În final pânza este arsă de Felix, iar agonia și rușinea pe care le simte dispar o dată cu ea, însă Felix rămâne cu vina că, într-un moment de slăbiciune, a acceptat cerința lui Specht și și-a abandonat prietenul.

Nuvela prezintă într-un mod inedit probleme actuale și aduce și un element interesant prin perspectiva pânzei. Deși acțiunea se dezvoltă lent, cartea merită citită.

Text de Georgiana Orbu

Autor: Willem Jan Otten

Titlu: Specht și fiul (RO), Specht en zoon (NL)

Traducere: Andrei Anastasescu

Editură: Humanitas (RO), Van Oorschot (NL)

Anul apariției: 2011 (RO), 2004 (NL)