DORMI!

ANNELIES VERBEKE

Scriitoarea flamandă Annelies Verbeke a studiat literatura la Universitatea din Gent și a participat la un curs de scrierea scenariilor la Rits, în Bruxelles. În anul 2003, debutează cu romanul Dormi!, care a devenit bestseller din primele luni de la apariție.

“Nopțile îmi treceau mai încet decât zilele, căci noaptea eram singură” sunt cuvintele Mayei, personajul principal din romanul Dormi!, o tânără care suferă de insomnie. Frustrata că este neînțeleasă, rătăcește noaptea prin oraș, sunând diferiți oameni la interfon, pentru a-i trezi. Astfel, îl întâlnește pe Benoit, un băiat care răspunde imediat la interfon, suferind și el de insomnie. Dintr-o data, Maya nu se mai simte singura, iar Benoit devine companionul ei aproape în fiecare noapte. Pe parcursul cărții, cei doi își povestesc viețile și afla că au mai multe în comun, trec prin întâmplări tulburătoare, completându-se unul pe celălalt în final.

Prin prisma romanului, Annelies Verbeke subliniază efectele bolilor psihice asupra oamenilor, dar și cum traumele din copilărie afectează individul când este adult. Un exemplu în acest sens este Benoit, care este tragic afectat de moartea mamei sale din copilărie. Așadar, tema insomniei din romanul Dormi! este acompaniată de motive literare precum moartea, copilăria, relația cu părinții, prietenia, relațiile intime. Totodată, romanul surprinde și prin firul narativ alert, câteodată chiar neclar, trecându-se brusc de la un subiect la altul, iar acest aspect scoate în relief legătura dintre felul în care este scris romanul și boala de care suferă Maya și Benoit – povestea decurge precum gândurile lor.

Prin urmare, realitatea prezentată în romanul Dormi! este una deși dură, la fel de important de conștientizat

Text de Francesca Popa

Autor: Annelies Verbeke

Titlu: Dormi! (RO), Slaap! (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editură: Univers (RO), De Geus (NL)

Anul apariției: 2006 (RO), 2003 (NL)