UNDE AI FOST

K. SCHIPPERS

K. Schippers, pseudonimul lui Gerard Stigter, este un poet și prozator neerlandez. Acesta s-a născut la Amsterdam în 1936. Schippers a fondat revista neo-dadaistă Barbarer. O mare parte din opera sa poetică are o formă aparentă, iar principalul scop este să atragă atenția asupra obișnuitului și cotidianului. El extinde această viziune și în romanele sale. În romanul Unde ai fost este vorba despre capacitatea de a-ți retrăi propriul trecut printr-o fotografie.

Unde ai fost este despre întoarcerea în timp, despre amintirile pe care le avem atunci când ne uităm la o fotografie, despre dragoste. Totul începe într-o dimineață ca oricare alta. Ruud, personajul principal, vrea să îi cumpere micul dejun fostei lui prietene Slim, pentru a-i face o surpriză. În timp ce închide ușa realizează că și-a uitat cheile. Aventura începe când Ruud găsește în buzunar cheia de la apartamentul mamei sale. Acolo sunt toate obiectele care au legătură cu trecutul, toate fotografiile. Aici Ruud experimentează pentru prima oară întoarcerea în trecut cu ajutorul unei fotografii.

Tema principala a acestui roman este importanța imaginației. Scriitorul vrea să arate ca vremurile vechi pot reveni cu ajutorul ei. De asemenea, acesta este un roman nostalgic. Povestea este redată prin ochii personajului principal. Acest roman te face să vezi cât de repede trece timpul și cât de mult îți dorești să poți retrăi unele momente și să faci pace cu trecutul.

Text de Miki Ciobanu

Autor: K. Schippers

Titlu: Unde ai fost (RO), Waar was je nou (NL)

Traducere: Alexa Stoicescu

Editură: Univers (RO), Querido (NL)

Anul apariției: 2012 (RO), 2007 (NL)