DOMNIȘOARA MIAU

ANNIE M.G. SCHMIDT

Annie M.G Schmidt, mereu de partea copiilor în tot ceea ce făcea, este considerată „regina literaturii neerlandeze pentru copii”. A fost o femeie extrem de originală și cu un mare simț al umorului, fiind recunoscută ca una dintre cele mai mari și importante scriitoare neerlandeze din toate timpurile.

Domnișoara Miau, printre toate celelalte lecturi frumoase pentru copii scrise de Annie M.G. Schmidt, se remarcă prin profunzimea mesajului transmis. Tibbe, protagonistul cărții, este un tânăr ziarist mult prea timid pentru cariera pe care și-a ales-o. Astfel, locul de muncă îi este pus în pericol din cauza faptului că nu scrie decât despre pisici și, deci, nimic relevant pentru societatea umană. Ei bine, toate acestea se schimbă odată cu apariția Domnișoarei Miau care reușește să îi dea tot mai multă încredere în el, dar și cele mai noi și mai suculente informații din oraș. Nimeni nu știe cum reușește să afle mereu prima, însă oricum ea este o persoană destul de bizară și misterioasă pentru înțelegerea oamenilor de rând.

La o primă vedere, pare a fi doar o joacă rezultată dintr-o idee de tipul ce-ar fi dacă. De exemplu, ce-ar fi dacă animalul de companie ar primi printr-o serie de coincidențe formă umană? Ar deveni comunicarea mai ușoară? Dar cum rămâne cu activitățile fiziologice esențiale de zi cu zi? De-a lungul ei, cartea caută răspunsuri și le găsește pe cele mai amuzante legate de instinctul teritorial al pisicilor, dar și de rețeaua lor de comunicare permanentă care este organizată ca o presă pisicească bine pusă la punct. Cu toate că este o carte pentru copii, la o privire mai atentă, reușește să trezească grija cititorului față de cei ce îi sunt aproape, grijă prin care scoatem la suprafață cele mai bune părți ale noastră, devenim mai atenți, mai curajoși, promovând necondiționat schimbarea.

Text de Beatrice Kirsch

Autor: Annie M.G. Schmidt

Titlu: Domnișoara Miau (RO), Minoes (NL)

Traducere: K.J. Mecklenfeld

Editură: Arthur (RO), Querido (NL)

Anul apariției: 2019 (RO), 1970 (NL)