O MOTORETĂ PE MARE 

J.M.A BIESHEUVEL

J.M.A. Biesheuvel (1939-2020) a fost un autor neerlandez de proză scurtă. Pasiunea sa pentru tot ceea ce ține de mare se regăsește în multe dintre scrierile sale. A debutat în anul 1972 cu volumul de proză scurtă In de bovenkooi, din care face parte și povestirea „O motoretă pe mare”. În 1984 a câștigat premiul Ferdinand Bordewijk, pentru textul Reis door mijn kamer, iar în 2007 a fost premiat cu importanta distincție neerlandeză P.C. Hooft Award.

Publicată în anul 1982, povestirea "O motoretă pe mare" îl prezintă pe Isaäc, "un băiat simpatic, dar cam straniu", după cum îl descrie naratorul. Isaäc este un tânăr îndrăgostit de mare, care găsește viața pe uscat extrem de anostă, dar care nu reușește să-și găsească fericirea nici atunci când este pe vas. Într-o seară, stând pe pupă, zărește ceea ce la început pare a fi un alt vas, dar care apoi se dovedește a fi o motoretă ce merge pe apă. Confuz, Isaäc îl întreabă pe conducătorul motoretei cum este posibil așa ceva. Răspunsul este unul simplu: a început cu un ac.

Biesheuvel scrie povești deopotrivă autobiografice și ficționale, inspirate din viața sa de zi cu zi. El parodiază și ironizează povestirile clasice, într-un stil predominant suprarealist, izbutind să îmbine în mod armonios absurdul cu banalul, comicul cu melancolia.

"Sunt filozofi care pretind că tot ceea ce există este o iluzie, iar contrariul nici că poate fi dovedit!" – J.M.A. Biesheuvel ("O motoretă pe mare")

Text de Mădălina Balea

Autor: J.M.A. Biesheuvel

Titlu: O motoretă pe mare (povestire) (RO), Brommer op zee (NL)

Traducere: Studenții Secției de Neerlandeză

Editura: România Literară (RO)

Anul apariției: 2011 (RO)