VIRTUOZUL

MARGRIET DE MOOR

Margriet de Moor este o autoare de origine neerlandeză născută în 1941, în Noordwijk. Deși a studiat muzica la Koninklijk Conservatorium în Haga și a fost cântăreață o mare parte din viață, debutează la 47 de ani cu un volum de povestiri numit Op de rug gezien (Văzut pe dos). Însă abia când își publică primul roman Eerst grijs dan wit dan blauw (Mai întâi gri, apoi alb, apoi albastru), devine cunoscută pe plan internațional, bucurându-se de o apreciere foarte mare mai ales în Germania.

Virtuozul, publicat în anul 1993, este un roman scurt care ilustrează aprecierea autoarei pentru virtuozitate, principala temă a acestuia fiind chiar aceasta, temă conturată și valorificată cu ajutorul temelor secundare: iubirea, muzica și pasiunea. Romanul folosește des tehnica detaliului pentru a te aduce direct în Italia secolului XVIII și a prezenta amintirile Carlottei Gaetani despre povestea sa de iubire cu Gasparo Conti. Cei doi care, deși se cunosc din copilărie, se regăsesc după 17 ani în orașul Napoli și se îndrăgostesc unul de celălalt. Află însă că s-au schimbat foarte mult față de când erau copii. Carlotta este o aristocrată căsătorită de tânără cu un prieten al tatălui său, pentru a putea trăi o viață la fel ca înainte de apariția datoriilor tatălui ei, iar Gasparo este cel mai faimos cântăreț de operă din Napoli, a călătorit în toată Europa și este iubit de toată lumea, fapt care îi permite să facă orice.

Virtuozul este un roman cu un concept original, care nu doar ilustrează virtuozitatea, ci reușește și să arate unele caracteristici ale societății secolului al XVIII-lea prin intermediul poveștii de dragoste dintre cei doi protagoniști. Acesta se concentrează pe transmiterea emoțiilor personajelor, dar iubirea pasională descrisă în numeroase scene ale romanului lasă cititorul cu două întrebări: oare ai putea să accepți ce face Gasparo la sfârșitul romanului, după ce Carlotta dă dovadă de o iubire atât de obsesivă pentru el? Și …. până la urmă, ce înseamnă cu adevărat virtuozitatea?

Iată răspunsul autoarei cu privire la motivația pentru a scrie cartea: „Voiam să scriu despre virtuozitate, pentru că eu găsesc meșteșugul, fiecare meșteșug, fie de anticar, de muzician sau de apicultor, foarte interesant. Pentru mine, cel mai înalt punct al unei meserii este virtuozitatea. Este un fel de grație adăugată purei măiestrii.”

Text de Sorin-Eduard Tudor

Autor: Margriet de Moor

Titlu: Virtuozul (RO), De Virtuoos (NL)

Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Editura: Editura Univers (RO), Contact (NL)

Anul apariției: 2004 (RO), 1993 (NL)