COPILUL-UMBRĂ
P.F. THOMÉSE
Pieter Frans Thomese, născut în Doetinchem, Regatul Țărilor de Jos, este un scriitor olandez care reușește să integreze diversitatea literară în fiecare capodoperă a sa, lucru pentru care este foarte apreciat de cititorii din întreaga lume. Debutând în 1991 cu colecția de povești Zuidland, palmaresul său literar s-a extins printr-o gamă largă de subiecte. Copilul-umbră se conturează a fi cea mai remarcabilă operă din colecția autorului, datorită temelor profunde și personale pe care le expune prin intermediul unei relatări subiective, ce stabilește conexiunea dintre narator și cititor.
Această proză scurtă creionează cele mai lăuntrice sentimente ale scriitorului, întrucât cartea are la baza un eveniment tragic din viața acestuia, și anume, moartea fiicei sale, Elisa. Însă această creație literară nu este o poveste despre circumstanțele decesului fiicei prea iubite, ci este o carte prin care autorul își analizează minuțios sentimentele și le expune din perspectiva unui tată îndurerat, ce luptă în zadar împotriva sorții.
Thomese încearcă să își dea seama ce înseamnă viața lui în lipsa Elisei, și totodată, face tot ce îi stă în putință pentru a păstra vie amintirea fiicei sale. El este cuprins de o stare profundă de melancolie, fiind acaparat de teama sfâșietoare că își va uita copilul și începe astfel să analizeze posibilitatea ca spiritul copilei să dăinuie sub o formă sau alta. Se conturează pentru părinții îndurerați două planuri existențiale: cel interior, în care imaginea fiicei lor este încă vie, și cel exterior, în care cei doi părinți sunt nevoiți să trăiască pentru a se reintegra în societate. Cuplul respinge orice formă de ajutor, ei dorind să rămână în trecut, într-o lume în care fata lor încă trăiește. După o lungă introspecție însă,Thomese reușește să întrevadă o rază de speranță ce îl determină să materializeze conceptul copilului-umbră, alinându-și astfel durerea prin ruperea barierei dintre viață și moarte, ce îl despărțea de fiica sa iubită.
Așadar, ce înseamnă un copil-umbră? Ce devin părinții care își pierd copiii? Ce formă va lua amintirea omniprezentă a copilului pentru părinții îndurerați? Toate aceste întrebări își vor găsi un răspuns prin măiestria lui Thomese de a privi lumea dintr-o perspectivă nonconformistă, menită să deslușească misterele vieții și ale morții. Copilul-umbră este o operă literară de o valoare excepțională, încărcată de emoții puternice și cu o muzicalitate aparte, ce determină cititorul să empatizeze cu autorul și să privească lumea printr-un nou filtru.
Text de Andra Costache și Beatrice Pleavă
Autor: P.F. Thomése
Titlu: Copilul-umbră (RO), Schaduwkind (NL)
Traducere: Andrei Anastasescu
Editura: Humanitas (RO), Atlas Contact (NL)
Anul apariției: 2008 (RO), 2003 (NL)